Wednesday, April 25, 2018

Spageti Bolognese



Ingredients

1 paket spaghetti
500 g daging cincang
250 g tomato puri
250 g sos tomato
6 ulas bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji tomato (dihiris nipis)
1/2 biji lobak merah (dipotong dadu)
3-4 biji cendawan butang (dipotong dadu)
1 cawan air
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional)
Oregano atau Italian herbs
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Directions

1Untuk spaghetthi, rebus dalam periuk besar, tambah sedikit garam. Angkat bila spaghetti sudah lembut dan kemudian toskan.
2Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga warna daging keperangan.
4Masukkan tomato, lobak merah dan cendawan butang. Goreng sehingga sayur lembut.
5Masukkan tomato puri, sos tomato, air dan susu. Kacau hingga sekata.
6Masukkan oregano/Italian herbs dan stok daging lembu (optional).
7Kalau tak cukup masin, tambahkan garam.
8Biar sehingga mendidih kemudian masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
9Siap untuk dihidangkan.
Sumber : Website Koleksi Resepi Masakan

0 comments:

Post a Comment