Monday, April 16, 2018

7 Resepi Murah dan Mudah dengan Kos Kurang RM10 Sepinggan

Sebagai orang bujang dan pelajar, anda pasti sedang mencari cara untuk masak makanan sendiri tanpa perlu menghabiskan wang yang banyak dan membeli makanan di luar. Jadi, pastikan anda baca rencana ini kerana kami pasti, anda perlukannya!
Resepi murah tidak semestinya anda perlu menggunakan bahan masakan yang tidak berkhasiat dan berkualiti. Semuanya bergantung pada perancangan dan cara anda mencari bahan-bahan masakan anda serta cara anda memaksimumkan penggunaan bahan masakan tersebut dalam masakan supaya mendapat makanan yang enak, berkhasiat dan mengenyangkan.
Lihatlah 7 resepi mudah dan murah di bawah.

1. Nasi Goreng Kampung

Nasi goreng ialah masakan yang takkan pernah membuatkan anda berasa lapar atau memerlukan peruntukan belanjawan yang tinggi. Setiap seorang daripada kita mempunyai versi nasi goreng kita yang tersendiri tapi tiada nasi goreng yang lebih enak daripada sepinggan nasi goreng kampung klasik.
Dengan sedikit nasik, ikan bilis goreng, cili, bawang merah dan bawang putih, anda pasti akan menghasilkan satu hidangan yang mengenyangkan. Dapatkan resepinya  di sini.
Bahan-Bahan:
  • 1 cawan/170g ikan bilis (RM0.34)
  • 2 cawan/680g nasi sejuk (RM1.76)
  • 1 cawan/170g sayuran campur (RM1.00)
  • 3 ulas bawang merah (RM 0.48)
  • 2 ulas bawang putih (RM0.03)
  • 1 biji cili merah (RM0.10)
  • 10 biji cili padi (RM0.10)
  • Garam secukup rasa
Jumlah: RM 3.81

2. Lemak Masak Labu




Kredit: resepisedap-nennie.blogspot.sg

Apabila kita fikir tentang resepi murah dan mudah, tiada yang memenuhi kedua-dua kriteria itu dengan baik seperti resepi-resepi lauk kampung. Dengan sedikit labu dan belacan, anda akan kenyang seharian.
Bahan-Bahan:
  • 500g labu kuning – dipotong dadu (RM1.74)
  • 200g santan (RM1.67)
  • 1 cawan air
  • 1 bawang besar – dihiris (RM0.16)
  • 2 biji cili merah – dihiris  (RM0.20)
  • 2 sudu besar/12.5g ikan bilis (RM0.03)
  • Garam secukup rasa
  • Daun kunyit – dicarik (RM1.29)
  • 1 sudu kecil/4.2g serbuk kunyit (RM0.08)
  • 2 batang serai – dititik (RM0.33)
  • 1 sudu kecil/4.2g lada hitam (RM0.07)
Cara-Cara:
  1. Masukkan kesemua bahan kecuali santan, cili merah dan daun kunyit dalam periuk.
  2. Rebus labu sehingga empuk.
  3. Apabila labu empuk, masukkan santan, cili merah, daun kunyit dan lada hitam.
  4. Masak sehingga mendidih. Padamkan api dan hidang.
Jumlah: RM 5.57

3. Ayam Masak Kicap



Kredit: kipassiling.blogspot.sg

Rakyat Malaysia cintakan daging. Kita tak dapat bertahan lama tanpa makan daging dan masalah kewangan pun tidak dapat membuatkan anda fikir dua kali untuk membeli daging demi kepuasan anda. Resepi mudah dan termudah untuk masakan berdaging semestinyalah resepi Ayam Masak Kicap. Jadi, apa tunggu lagi? Lekaslah memasak!
Bahan-Bahan:
  • 1 potong dada ayam – potong pada ketulan besar, perap dan goreng (RM3.00)
  • 1/2 cawan kicap manis (RM1.06)
  • 1/2 bawang Holland – dipotong dadu (RM0.67)
  • 1 biji cili merah (RM0.10)
  • 1 biji cili padi (RM0.01)
  • Daun kari (RM0.10)
Bahan kisar:
  • 3 ulas bawang merah (RM0.48)
  • 2 ulas bawang putih (RM0.03)
Cara-Cara:
  1. Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak. Goreng bahan kisar hingga wangi. Masukkan ketulan ayam.
  2. Masukkan kicap, bawang Holland dan cili merah. Perasakannya dan padamkan api.
Jumlah: RM 5.45

4. Cendawan Masak Lemak Cili Api



Kredit: himpunanresepibonda.blogspot.sg

Jika anda seorang yang kaki makan sayur atau sukakan makanan pedas, inilah hidangan yang anda patut cuba. Kami yakin, sekali anda cubanya, anda mahu makannya berkali-kali. Lazimnya, masak lemak dimasak menggunakan daging lembu, ayam atau ikan.
Namun begitu, masak lemak juga boleh dimasak menggunakan sayuran juga. Anda mungkin berasa ragu-ragu tapi resepi masak lemak sayur ini pasti membuatkan anda terfikir untuk jadi vegetarian nanti.
Bahan-Bahan:
  • 400g cendawan tiram (potong kecil) (RM4.80)
  • 3 ulas bawang merah – dicincang (RM1.69)
  • 2 ulas bawang putih (RM0.03)
  • 1/2 sudu besar udang kering (direndam & ditapis) (RM0.50)
  • 1 cawan/170g air
  • 200g santan (RM1.67)
  • 1/2 sudu kecil kunyit (RM0.08)
  • seinci batang serai (RM0.11)
  • seinci halia (RM0.50)
  • 10 biji cili padi (RM0.10)
  • 1 biji cili merah (RM0.10)
Cara-Cara:
  1. Letakkan sedikit minyak. Apabila minyak sudah panas, goreng ikan bilis, bawang besar, bawang putuh, cili padi, kunyit dan serai.
  2. Masukkan cendawan dan goreng kilas.
  3. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Masak pada api perlahan dan kacau.
  4. Apabila mendidih, padamkan api dan hidang.
Jumlah anda? RM 9.58

5. Ikan Bilis Tempe Goreng




Kredit: aziejaya.blogspot.com

Jika anda mahu berdiet dan tak mahu berkompromi dengan rasa dan kekenyangan anda, inilah resepi paling sesuai untuk dicuba. Sama ada dimakan dengan nasi atau ini, inilah resepi murah yang tidak akan basi jika disimpan dengan bail.
Anda hanya perlukan kacang tanah, cili, kicap manis, tempe dan ikan bilis. Dengan bajet sebanyak RM 10, tiada masalah untuk anda dapatkan bahan-bahan tersebut.
Bahan-Bahan:
  • 1 cawan ikan bilis – digoreng (RM0.34)
  • 200g tempe – dihiris nipis dan digoreng rangup (RM0.50)
  • 3 sudu besar/37.5g of cili boh (RM0.08)
  • 5 ulas bawang merah – dikisar (RM2.80)
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis cili boh sehingga wangi serta masak.
  2. Masukkan bawang merak dikisar. Tumis hingga wangi dan masukkan sedikit gula serta garam.
  3. Masukkan tempe dan ikan bilis goreng. Gaul rata dan padamkan api untuk kekalkan kerangupannya.
Jumlah: RM 3.72

6. Sup Bebola Ikan dan Cendawa



Kredit: craftbnb.com

Jika anda tak lalu untuk makan banyak atau tidak berselera untuk makan dek kerana melihat duit anda yang semakin berkurangan,resepi ini pasti mengubatkan hati anda yang lara.
Bahan-Bahan:
  • 400g cendawan tiram (dipotong kecil-kecil) (RM4.80)
  • 10 bebola ikan (dibelah dua) (RM0.60)
  • 3 ulas bawang merah- dicincang (RM1.69)
  • 2 ulas bawang putih (RM0.03)
  • 1/2 sudu udang kering (rendam & ditapis) (RM1.50)
  • 1 cawan air
  • ¼ lad sulah
  • ¼ garam
Cara-Cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi. Masukkan udang kering. Tumis hingga udang rangup.
  2. Tambahkan air dan lada hitam. Cincang cendawan halus, cuci dan tos. Masukkan bebola ikan.
  3. Kacau hingga cendawan dimasak. Rasa dan perisakan dengan garam.
  4. Padamkan api.
Jumlah: RM 8.62

7. Cucur Ikan Bilis



Kredit: darahatiku.blogspot.sg

Ada kalanya, pada waktu petang, anda ingin makan sesuatu yang mewah tapi tidak mempunyai bajet yang mencukupi. Jangan biarkan hal itu menghalang anda! Nikmatilah cucur ikan bilis ringkas dengan sedikit sos cili.
Bahan-Bahan:
  • 2 cawan/680g tepung gandum (RM1.69)
  • 1 cawan/170g ikan bilis (RM0.34)
  • Kucai – dicincang (RM0.80)
  • 3/4 bawang Holland – dipotong dadu (RM0.80)
  • 1 biji cili merah – dihiris (0.10)
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat (RM 0.15)
  • 1 sudu besar gula (RM0.04)
  • 1  sudu kecil garam (RM0.006)
  • 1/2 sudu teh kunyit (RM0.008)
  • 1/2 cawan air panas
  • 1 1/2 cawan air
Cara-Cara:
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali air. Gaul rata.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung sehingga mencapai konsistensi yang tepat.
  3. Jika terlalu cair, masukkan 1/2 cawan tepung gandum sedikit demi sedikit.Masukkan air panas. Biarkan rehat untuk soda bikarbonat mengembang.
  4. Cedok adunan dengan sudu dan goreng hingga keemasan.
Jumlah: RM 3.93

Nota: JIka tak nak buat dari awal, dengan RM 10, anda boleh beli dua paket campuran segera cucur Adabi (RM3 – 4 satu paket) yang bukan saja enak malah murah juga.
Pasti ada resepi murah yang lebih mudah untuk anda lakukan tapi tidak semua resepi itu boleh dimasak dengan bajet RM10. Selain itu, resepi murah ini sesuai untuk dimasak oleh para pelajar dan golongan bujang seperti anda kerana boleh disediakan untuk dua orang.
Adakah anda bersetuju dengan resepi murah ini? Cubalah sendiri dan tengoklah jika anda dapat sediakan semua resepi ini pada harga yang lebih murah.

0 comments:

Post a Comment